امروز:
جمعه - 14 ارديبهشت - 1403
ساعت :

اهواز- خبرنگار شهر مردم: طوایف مختلف در شهرستان مسجدسلیمان با تاکید بر توسعه فرهنگ و رسوم بومی- محلی و نیز پذیرایی از میهمانان نوروزی ضمن برگزاری همایش های نوروزی بختیاری، در "عید نوروز" انسجام اقوام و وحدت ملی را به نمایش گذاشتند.

به مناسبت گرامی داشت سال 98 و عید نوروز- که یکی از جشن های باستانی ایرانی است- آیین های جشن و سرور- که معمولا با شاهنامه خوانی، شعر خوانی، اجرای سرود و ترانه، دستمال بازی، چوب بازی و سوارکاری همراه است- در جای جای شهرستان مسجدسلیمان برگزار شد.

مسجدسلیمان، اگرچه در یک قرن گذشته به خاطر داشتن امکانات رفاهی به شهر اولین های در کشور ایران و حتا خاورمیانه مشهور بود و امروزه به جرات می توان گفت به شهر آخرین ها دست یافته است؛ اما مردم فداکار و تلاشگر این شهرستان- که در حقیقت هنوز هم پایتخت نفتی ایران است- در جشن های نوروزی غم ها و نداری ها را به باد فراموشی می سپارند و  با استقبال کم نظیر خود در کنار دیگر مردم کوشا و ایثارگر و همیشه در صحنه های انقلاب ازجمله برادران و خواهران بختیاری، لر، عرب و دیگر اقوام و طوایف خوزستانی و نیز کشورمان به امروز و فردا و آینده روشن خود، شهر و روستا و نیز استان و کشورشان می اندیشند. آینده ای که بی شک با کمک و یاری همدیگر و حمایت های مسوولان ایثارگر نظام به خوبی و خوشی رقم خواهد خورد.

خبرنگار ما از یازدهمین همایش بزرگ نوروزی بختیاری به میزبانی طایفه "شهنی"- که در منطقه "تُلبُزان" شهرستان مسجدسلیمان و در فضایی باز و سرسبز و در هوایی خنک و بهاری برگزار شد- گزارشی تهیه کرده است که با هم می خوانیم:

چهارم فروردین سال 98 و در هوایی بهاری و ابری- که هر دم ابرها به وسیله باد نوروزی جابه جا می شوند- همراه با "منصور حسن پور" از خوانندگان خوش صدای بختیاری- که به پدر فایز خوانی و صاحب سبک دشتی کشور مشهور است- کلان شهر اهواز را برای رسیدن به شهرستان مسجدسلیمان ترک می کنیم.

در طول یکی دو ساعتی که در راه هستیم جز سرسبزی و رویش گل های زرد و سرخ و نیز هوای لطیف و چهره نواز چیز دیگری نمی بینیم. سال 97 اگرچه در برخی شهرها همراه با سیل بود اما باران های پاییزی و زمستانی هم هوای آلوده به گرد و غبار و آلودگی های صنایع را شست و با خود برد و زمین را سرسبز کرد و هم دل های خشک  و باران کم دیده ی خوزستانی ها را در سال های گذشته، سبز و معطر و مطهر کرد و چشم های شان را هم شست و شو داد تا بدانند که جور دیگر هم می توان دید!

به مسجدسلیمان که می رسیم، بافت قدیمی شهر را می بینیم که همچنان دست نخورده مانده است؛ اما فضاهای سبز و تندیس های شهیدان و نیز بیش از 90 درصد خانه هایی که از اوایل انقلاب دست نخورده بودند، تکمیل شده اند ولی این خانه های مهر دولت احمدی نژاد است که تا تکمیل کامل، نیازمند مهر مسوولان و یک یاعلی دیگر است.

اصلی ترین راهی که به منطقه تلبزان- محل برگزاری همایش نوروزی بختیاری- می رسد، گذشتن از ورزشگاه شهید نوجوان"بهنام محمدی" و عبور از خیابان نمره یک و پیچیدن به یک خیابان فرعی است که هم شهرداری مسجدسلیمان و هم چاه شماره یک ایران و خاورمیانه را در کنار خود جای داده است. خیابانی در محدوده منطقه دره خرسون که به منطقه تلبزان و از آنجا به شهرستان اندیکا می رسد.

ساختمان شهرداری قدیمی و فرسوده و اصلا در شان و جایگاه شهرداری مسجدسلیمان نیست. به گمان ام هر شهروند خوش حسابی هم که بخواهد به شهرداری برود و عوارض اش را پرداخت کند با دیدن ساختمان شهرداری از رفتن به این ساختمان و پرداخت عوارض پشیمان می شود!

البته محل چاه شماره یک مسجدسلیمان- که نخستین چاه نفت خاورمیانه است که در 5 خرداد 1285 در منطقه دره خرسون به نفت رسید و دنیا را آباد کرد ولی منطقه خودش بی نصیب ماند و امروزه هم، چون شمع دارد می سوزد!- آن قدر بی جذبه و لخت و عور است که گردشگران را به جای جذب، دفع می کند!

در سال های گذشته و در ایام نوروز در چاه شماره یک سیاه چادرهایی نصب شده بود که به لباس های محلی و امکانات رفاهی برای نشستن و استراحت گردشگران و مردم عادی و نوشیدن آب و چای مجهز بود؛ اما امسال افرادی که به محل این اثر باستانی می آیند یا باید لیوان به همراه داشته باشند یا این که با دست آب نوش جان کنند!

دست شویی های این محل اگرچه به شیر آب مجهز هستند اما اثری از صابون مایع برای شست و شوی دست و نیز گرفتن وضو وجود ندارد. هر چند که نه جایی برای اقامه ی نماز حتا به صورت فرادا دارد و نه زیلو یا حصیری که بتوان روی آن نماز خواند! البته گفته می شود: نگهبانان و خانمی که برای ارایه توضیح در این محل مستقر هستند مایع دست شویی از خانه های شان می آورند؛ چرا که شرکت نفت از این لحاظ در مضیقه مالی قرار دارد!!

حتا نوشته های چاپی که در کنار ادوات و وسایل به کار رفته در چاه شماره یک در سال های گذشته نصب شده بود به دستور وزیر فعلی نفت در سفری که اخیرا به مسجدسلیمان داشت و حتا به لباس های بختیاری هم ساعاتی مجهز شده بود؛ برداشته شده اند تا مردم خودشان زحمت خواندن اطلاعات نخستین چاه نفت خاورمیانه را نکشند و بروند از کسی که در محل نشسته است اطلاعات نفتی را بپرسند!

به هر روی، با دست های شسته شده با آب خالی، به طرف منطقه تُلبُزان حرکت می کنیم تا به محل همایش می رسیم. هنوز جمعیت چندانی به محل همایش نیامده اند. اما این صندلی های پلاستیکی هستند که از سوی برگزار کنندگان در محل همایش در کنار هم قرار می گیرند. صندلی هایی که شمارش آن ها به دو هزارتا می رسد.

از سوی دیگر جرثقیلی در حال نصب دو دستگاه سرویس بهداشتی در نزدیکی محل همایش است و وانت هایی که برای پذیرایی از میهمانان از قبل خود را مجهز به انواع خوراکی ها کرده اند...

بعد از خوش و بش با چند تن از مسوولان برگزاری همایش و برخی از میهمانان سرشناس استان، در حالی که بلندگوها را دارند برای اجرای همایش آماده می کنند برای صرف ناهار به طرف یکی از جایگاه های صنعتی که 5 دقیقه تا محل همایش فاصله داشت حرکت می کنیم و در این محل است که پیش از آوردن ناهار، حاضران به امامت "سیدشکرخدا موسوی" به اقامه نماز می پردازند و پیش از آن که خودروی ناهار از رستوران "واروک" در مسجدسلیمان حرکت کند و به محل همایش برسد، صحبت های حاضران گل می اندازد تا این که ناهار بر سر سفره ها می آید...

و اما آغازگر یازدهمین همایش بزرگ نوروزی بختیاری به میزبانی طایفه شهنی- که تا کنون چنین جمعیت بی نظیری را به خود ندیده است؛ آن هم در روزی که ابرهای سیاه و خاکستری تمام آسمان مسجدسلیمان و دیگر شهرهای خوزستان را می پوشانند و هواشناسی استان و ستادهای بحران در اطلاعیه های خود از باران های سیل آسا خبر می دهند- حمل کتاب قرآن به جایگاه توسط 12 دختر بچه با لباس محلی بختیاری است و سپس تلاوت آیاتی از کلام ا... مجید از سوی آقای "امامی راد" از قاریان ممتاز کشوری و اجرای سرود ملی و برافراشتن پرچم توسط دختر و پسری با لباس بختیاری.

 سپس "ابراهیم شهنی" از شاعران خوب شهرستان و دبیر ستاد برگزاری همایش در سخنانی از کسانی که در راه برگزاری این همایش سهمی داشتند قدردانی می کند و مقدم میهمانان و مشتاقانی را که از سراسر استان و نیز کشور به این همایش آمدند، گرامی می دارد.

شهنی در ادامه از یاری و همکاری فرمانداری مسجدسلیمان، شورای تامین، نیروی انتظامی، پلیس راهنمایی و رانندگی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در هرچه با شکوه تر برگزار شدن این همایش- که بی شک در دهه هشتاد بانی تمامی همایش های نوروزی بختیاری در شهرستان مسجدسلیمان بود- تشکر و قدردانی می کند.

اجرای موسیقی محلی و فارسی توسط "بهروز احمدی"- "مهدی طهماسبی" و "منصور حسن پور" و شاهنامه خوانی از سوی "اردوان بیرگانی" و بانو "قلاوند" و تکریم و قدردانی از فرهیختگان بختیاری از جمله"حسین عالی محمودی" رکوردار اروپایی مسافت آسیا تا اروپا، فتح برج میلاد، فتح دیوار چین، دو صد متر به همراه توپ با چشم بسته و...، "رحمان اورامه" قهرمان وزنه برداری جهان- "محسن حیدری" محقق، پژوهشگر و نویسنده تاریخ بختیاری و "فریبرز ظاهری بیرگانی" شاعر معاصر و سخنرانی اردوان قنبری سرپرست فرمانداری مسجدسلیمان درباره نقش شهرستان و تاثیر نخبگان اش در ارایه خدمات به کشور از برنامه های این همایش در زیر نم نم باران است؛ اما از آنجا که باران هر لحظه شدید و شدیدتر می شود دیگر برنامه های همایش میسر نمی شود و جمعیت حاضر پراکنده می شوند...

برنامه هایی شامل: موسیقی به خوانندگی "امیر ممبینی"- "کوهیار بختیاری" و "شیروان نصراله پور" و موسیقی محلی تشمال با حضور برادران "مومن نژاد" و خوانندگی "صادق امامی" و شعرخوانی توسط "حبیب اله بهرامی" و "فریبرز ظاهری بیرگانی"، نواختن ساز محلی کرنا و دستمال بازی و سوارکاری توسط آقایان: "عالی پور"، "اشرفی"، "اشرفپور"، "مولایی"، "صالحی" و سرکار خانم "عالی پور" و "ممبینی" که قرار است اجرا شوند اما بارش شدید باران اجازه اجرا نمی دهد.

در حالی که باران کم و بیش ادامه دارد اما این صدای تشمال است که همچنان به گوش می رسد و دستمال هایی که در هوا به گردش در می آید و نیز صدها خودرویی که آرام آرام در حال بیرون رفتن از فضای سرسبز همایش بزرگ نوروزی بختیاری به میربانی طایفه اندیشمند "شهنی" هستند.

ارسال نظر به عنوان مهمان

پیوست ها

0

نظرات

  • اولین نظر را شما بدهید