نظرات
- اولین نظر را شما بدهید
اهواز / حبیب خبر– دکتر لفته منصوری:
چند هفته پیش در سفر به شیراز متوجه تبلیغی در سطح نانواییهای شیراز برای «نان کامل» شدم. نان کامل در برابر همین نان سفیدی است که میخوریم! و البته این نان، ناقص نیست که با توجه به بیماریهای که ایجاد میکند، ناقض! یعنی نقضکنندهی سلامت انسان است.
یا تو پنداری که تو نان میخوری؟/ زهرمار و کاهِش جان میخوری[۱]
مطالعات ملی و بینالمللی فراوانی درباره ارتباط میان مصرف نان سفید و افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماریهای غیر واگیر انجامشده است.
نتایج حاکی از آن است که مصرف نان سفید اثر چشمگیری در ابتلا به انواع بیماریهای مزمن غیر واگیر از قبیل مشكلات قلبی- عروقی، اختلالات متابولیكی، چاقی، کمخونی، دیابت نوع دو، سوءهاضمه، کمبود املاح معدنی، مشكلات عصبی و سرطانها دارد.
درعینحال در مطالعات متعددی اثر مصرف غلات کامل در پیشگیری از احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن غیر واگیر نشان داده شده است.[۲]
گندم اصلیترین ماده غذایی مورد مصرف در خانوارهاي ایرانی است. مطالعات مربوط به میزان مصرف گندم در میان کشورهاي مختلف جهان نشان میدهد که ایران با سرانه مصرف ۱۹۴ کیلوگرم در سال، در رتبه هفتم قرار دارد و بهصورت متوسط میانگین مصرف نان در ایران دو تا سه برابر مصرف متوسط جهانی است.
درواقع ۶۳ درصـد از جیـره غـذایی روزانه هر خانواده ایرانی از مصرف نان تأمین میشود.[۳]
بهترین نانی که از آرد گندم میتوان تهیه کرد، نان کامل است. نان کامل از آردی تهیه میشود که هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جنین، آندوسپرم) در آن حفظ میشود (شــکل پیوست این گزارش را نگاه کنید)
چنین نانی بهعنوان قوت غالب جامعه از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار است و قادر است بخش بسیاری از نیازهای جامعه به مواد مغذی را تأمین کند.
همچنین نان کامل از منابع اصلی تأمین فیبر اســت کــه وجود آن در تضمین کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انســان ضروری است.
بهرغم فواید بســیار بالایی که برای نان کامل وجود دارد، اما همچنان درصد بالای سبوسگیری و حذف جنین در تولید آرد مورد استفاده در انواع نانهای سنتی (سنگک، بربری، تافتون و لواش) و بسیاری از نانهای فانتزی و صنعتی اتفاق می افتد.[۴]
و ما در اهواز به قول مولانا زهرمار میخوریم! مشکل کجاست؟ در مردم ما که مطالبه نمیکنند؟ یا در دولتمردان ما که ارادهای برای اصلاح وضع موجود ندارند یا در کارخانههای آرد و نانواییهای ما که سود طلب و بیمسوولیتاند! و من بعد از هر سفری حسرتی و شاید حسادتی به دیگران و رنجی برای خودمان می بینم که چرا اینطوریم؟!
من به کارگروه ساماندهی گندم و آرد و نان خوزستان به ریاست استاندار و عضویت معاون برنامهریزی استاندار و رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت(دبیر)، رییس سازمان جهاد کشاورزی، رییس دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان، رییس ســازمان امور اقتصادی و دارایی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان، مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی در استان، رییس اتاق اصناف مرکز استان و رییس هیاتمدیره اتحادیه نانوایان مرکز استان و سایر دستگاه ها (حسب تشخیص کارگروه)؛ از شیراز و از قول سعدی علیهالرحمه بلند میگویم:
کرامت، جوانمردی و ناندهی است/ مقالات بیهوده طبل تهی است
پنجشنبه ۴ آبان ماه ۱۴۰۲
منابع:
[۱] - مولوی
[۲] - برای نمونه نگاه کنید به: آزادی، صبا؛ معینی شبستری، مسعود و شهرام سهیلی (۱۳۹۶) تأثیر کربوهیدرات با نمایه گلیسمی متفاوت بر غلظت گلوکز، لاکتات و عملکرد ورزشي متعاقب یک جلسه فعالیت استقامتی در زنان فعال شهر کرج، فصلنامه علوم ورزش، ۹ (۲۷)؛ و گزارش تحلیلي گندم، آرد و نان در ایران (وضعیت موجود، مشکلات و موانع، راهکارها، انتظارات از ذینفعان).(۱۳۹۷)؛ کمیته فني بهبود کیفیت و سلامت نان، کارگروه امنیت غذا و تغذیه، دبیرخانه شوراي عالی سلامت و امنیت غذایی؛ و حقیقت دوست، فهیمه؛ زریباف، فاطمه؛ اسماعیلزاده، احمد و لیلا آزاد بخت(۱۳۸۹) بررسی ارتباط مصرف غلات کامل و بیماریهای مزمن، دیابت و لیپید ایران،
ارسال نظر به عنوان مهمان