انتخابات ۱۴۰۰ در رسانه‌ها

انتقاد رسانه‌ها از پدیده نامزدهای پوششی در انتخابات 

 
انتقاد رسانه‌ها از پدیده نامزدهای پوششی در انتخابات 

 

با پایان ثبت‌نام نامزدهای انتخابات برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، رسانه‌ها از دو طیف سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا از شکل‌گیری پدیده کاندیدای پوششی در انتخابات انتقاد کردند.

همزمان با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ و پایان ثبت‌نام نامزدها برای شرکت در این انتخابات، رسانه‌ها از شکل‌گیری پدیده نامزد پوششی در انتخابات انتقاد کردند.
این رسانه‌ها همچنین به گمانه‌زنی درباره میزان مشارکت در انتخابات پیش‌رو و چندوچون رد و تایید صلاحیت‌ نامزدها از طرف شورای نگهبان پرداختند. 

 

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

در بررسی رسانه‌ها از طیف‌های سیاسی مختلف در شبانه‌روز گذشته، رسانه‌های اعتدالی بر اهمیت موضوع مشارکت و راهکارهای افزایش آن تاکید کردند. رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز موضوعات مختلفی از جمله نامزدهای پوششی و برنامه‌های حائز اهمیت برای کاندیداها را مورد توجه قرار دادند.
در این میان رسانه‌های اصولگرا بیش از هر چیز به گمانه‌زنی‌ها درباره تایید یا رد صلاحیت کاندیداها از سوی شورای نگهبان پرداختند.

 

رسانه‌های اعتدالی

انتقاد مدیران دیروز و نامزدهای امروز از سوء مدیریت!
تارنمای خبرآنلاین در یادداشتی با عنوان طعنه مردم به عوام‌گرایان به قلم جلال خوش‌چهره نوشت:

** برخی مدعیان انتخاباتی در توصیف اوضاع کم نگذاشته و گاه، گوی سبقت را از منتقدان، مخالفان و براندازان می‌گیرند.

** توصیف آنان از اوضاع ممکن است با واقعیت‌های جاری شبیه باشد اما وقتی که نوبت به تبیین چرایی و چگونگی بروز این اوضاع می‌شود، یا پا پس می‌کشند یا فرار به جلو کرده و دکان دونبش برپا می‌کنند.
** بدتر اینکه در انبوه شعارهای عوامگرایانه رایج این روزها هنوز هیچ ایده‌ محکم و راهگشایی شنیده نشده است.
** برای مثال همه از «سوء مدیریت‌ها» شکایت کرده و آن را سبب بحران اعتباری می‌دانند که گریبان کشور را گرفته اما دریغ از کمترین اشاره به مصداق‌های تبیینی آن.
** اگر مدیریت صحیح آن است که امکانات کشور به شکل منطقی، عقلانی و برنامه‌ریزی شده در خدمت به اهداف و نیازهای آن باید باشد، لازم است سوء مدیریت‌های گذشته با بیان چرایی‌ها نزد افکار عمومی به روشنی تبیین شود.

 

لزوم تایید صلاحیت زنان به عنوان رجل سیاسی
تارنمای خبری و تحلیلی انتخاب در مطلبی به توییت معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری، درباره حضور زنان در انتخابات ۱۴۰۰ اشاره کرد و به نقل از وی نوشت:

** با توجه به ثبت‌نام حدود ۴۰ نفر از زنان کشور برای انتخابات ریاست جمهوری، انتظار می‌رود، شورای نگهبان این‌بار رجل سیاسی مونث را تایید کند.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

انتقاد از پدیده نامزدهای پوششی
روزنامه شرق در گزارشی به پدیده نامزدهای پوششی در انتخابات پرداخت و نوشت:

** معروف‌ترین نامزد پوششی انتخابات آینده که تقریبا همه از او به‌عنوان پوشش ابراهیم رئیسی یاد می‌کنند، سعید جلیلی است؛ چراکه هم‌ گعده‌های ائتلاف‌ساز اصولگرایی یعنی شورای وحدت و شورای ائتلاف و هم دیگر چهره‌های اصولگرایی و نمایندگانشان در مجلس و کمپین‌های مردمی‌شان بارها و بارها اعلام کرده‌اند که نامزد اصلی‌شان ابراهیم رئیسی است.

** اینکه چهره‌هایی که از تأیید صلاحیت خودشان مطمئن هستند، وارد کارزار انتخابات شوند، ستاد بزنند، هزینه تبلیغاتی کنند، زمانی از وقت مردم و رسانه ملی را به خود اختصاص دهند، درحالی‌که خودشان هم مطمئن‌اند برای نیامدن آمده‌اند، به‌جز فریب، تضییع حقوق مردم و بیت‌المال نام دیگری دارد؟

 

شروع تحرکات انتخاباتی
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان ((دست راست)) کاندیداهای چپ و راست، از رفت و آمد و رایزنی‌های پیرامون ستاد نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری گزارش داد و نوشت:

** نام‌نویسی «مدعیان پاستور ۱۳» با نزدیک شدن به غروب خورشید نخستین روز هفته‌ای که در آنیم، به پایان رسید؛ حال آنکه آن شنبه و ۴ روز پیش از آن شنبه، هر آن که به هر کیفیت می‌خواست رییس‌جمهور فردای ایران شود، آمد و هر آن که به هر علت بنای ریاست‌جمهوری نداشت، نه!
** احتمالا باید قبول کنیم که این اجرای تماشایی، ساعت ۶ عصر شنبه شروع شده و نقش‌های اصلی قصه انتخابات سیزدهم، کارشان را بنا به سناریویی که در ذهن دارند، آغاز کرده‌اند. چنانکه هنوز ساعتی از پایان مهلت ثبت‌نام نگذشته بود که سوی اخبار انتخاباتی از سطح گمانه‌زنی رسانه‌ای درباره ورود این یا آن چهره شاخص به صحنه رقابت، به ‌سمت آن چرخید که بازیگردان ستاد این کاندیدا کیست، راهبرد تبلیغاتی کمپین آن‌ یکی را چه کسی طراحی و تدوین کرده، فیلم انتخابات فلانی را کدام کارگردان می‌سازد و دفتر و ستاد مرکزی آن‌ دیگری کجای شهر و کی افتتاح خواهد شد.

 

انتقاد از منحرف نامیدن همه جریانات سیاسی از سوی اقتدارگرایان
روزنامه آرمان ملی در مطلبی با عنوان یک جریان علیه ٥ جریان سیاسی نوشت:

** به نظر می‌آید اقتدارگرایان، همه جریانات رسمی کشور را با عناوین مختلف منحرف می‌دانند جز خودشان که شیفته و دلداده انقلاب هستند(!) پرسش اینجاست که با این اوصاف نتیجه این دیدگاه در آینده کشور چه خواهد بود؟ آیا این چیزی جز تباهی نیست؟
** تمامی این اشخاص و گروه‌ها که جریان حاکم برقدرت اکنون با عناوین مختلف آنها را دشمنان خود و نظام می‌داند اساسا اشخاص و گروه‌های رسمی سیاسی در چارچوب همین نظام و حاکمیت هستند. با این اوصاف قطعا تکلیف آنچه به نام اپوزیسیون شناخته می‌شود مشخص است.
 

دولت آتی و تورم
روزنامه ابتکار در سرمقاله خود به بررسی راهکارهای دولت جدید برای مقابله با تورم پرداخت و نوشت:

** بیش از چهار دهه است که اقتصاد ایران به طور متوسط هرساله درگیر پدیده تورم است؛ نفرینی که سال‌هاست گریبانگیر اقتصاد کشورمان شده و هربار با سیاستگذاری‌های نامطلوب دولت وقت، افزایش پیدا می‌کند و چون انرژی از دولتی به دولت بعدی منتقل می‌شود.
** متاسفانه نگارنده عمیقا باور دارد که دولت بعدی جمهوری اسلامی، به احتمال زیاد مهارت کنترل این موارد را هم ندارد؛ اینها همه در حالی است که حضور دولت دموکرات در آمریکا، کمرنگ شدن کرونا، افزایش قیمت نفت و شارژ تدریجی اقتصاد ایران؛ احتمالا وضعیت اقتصادی ایران را در روند رشد قرار می‌دهد؛ متاسفانه سیاست سرکوب ارزی نیز پای ثابت سیاستگذاری‌های مسوولان جمهوری اسلامی است که در این یادداشت نمی گنجد.
** در یک تعریف کلی، یارانه‌های سیاه و عدم تقسیم منصفانه یارانه‌ها بین مردم، وجود نداشتن چشم انداز اقتصادی مثبت، مستقل نبودن بانک مرکزی، سرکوب ارزی و کنترل دستوری قیمت‌ها و عدم وجود اعتماد ملی، از موارد مهم حلقه نفرین تورم در دولت‌های مختلف ایران هستند که متاسفانه از نگاه نگارنده احتمال ادامه‌دار بودن آن کم نیست. امید دارم تا با هوشمندی روزهای آرام تری را تجربه کنیم.

 

کم‌توجهی به کرونا در شعارهای نامزدها
روزنامه همدلی در گزارشی با عنوان نامزدهای پاستور بی‌خیال کرونا از کم توجهی به وجود کرونا در فعالیت‌های انتخاباتی کاندیداها انتقاد کرد و نوشت:

** ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری برای انتخابات خردادماه ۱۴۰۰ به‌پایان رسید. تقریباً تمام چهره‌های سیاسی که اندکی احساس کردند، توانایی به‌دست گرفتن سکان هدایت قوه مجریه را دارند با حضور در ساختمان وزارت کشور برای ریاست جمهوری نام‌نویسی کردند.
** مانند همیشه مساله فقر، اقتصاد و فساد که در سال‌های گذشته تبدیل به کلیدواژه محافل سیاسی و انتخاباتی شده است، بخش بزرگی از بیانیه‌های نامزدها را شامل ‌شد، اما با وجود این‌که روزانه حداقل بالای ۱۰۰نفر از مردم این کشور براثر ابتلا به‌کرونا جان خود را از دست می‌دهند که گاهی این تعداد به نزدیک ۵۰۰نفر براساس آمار رسمی وزارت بهداشت می‌رسد.

تقریباً در بیانیه هیچ کدام از نامزدهای ریاست‌جمهوری، حداقل آن کسانی که به احتمال زیاد از فیلتر نظارت شورای نگهبان عبور می‌کنند، واکنشی به ماجرای کووید۱۹ و انجام عملیات موثر و سریع واکسیناسیون علیه این بیماری دیده نشد، جز چند عبارت کوتاه در بیانیه اسحاق جهانگیری، معاون فعلی رئیس‌جمهور در دولت حسن روحانی، آن هم شاید به‌دلیل مواجهه مستقیمی است که ایشان با مسئله‌ای به‌نام کرونا در دولت مستقر دارند.

** این درحالی‌ست که همین چند وقت گذشته وقتی انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده برگزار شد، بسیاری دیدند که مباحث مربوط به مبارزه با کرونا چه نقش تعیین کننده‌ای برای انتخاب افراد در رقابت‌های حزبی احزاب دوگانه و در نهایت در رقابت بین حزبی جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها داشت.
** اما گویی نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران تنها در حد نوشتن بیانیه‌های پرطمطراق که در آن از صورت مشکل‌ها گفتند نه از ریشه آن، تهیه چند برگ کپی شناسنامه، گرفتن سابقه سوء پیشینه و در بهترین حالت تهیه ویدئوکلیپ از لحظه ثبت‌نام در ستاد انتخابات وزارت کشور برنامه‌ریزی کرده بودند.

 

فیروزآبادی و سخنان انتخاباتی‌اش
خبرگزاری ایسنا به نقل از سید ابوالحسن فیروزآبادی رییس مرکز ملی فضای مجازی، که داوطلب کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است، درباره انتخابات و الزامات دولت آتی نوشت:

** سطح فساد غیرطبیعی از دلایل ناکارآمدی است که با مبانی انقلاب همخوانی ندارد لذا نباید در مقابله با آن کوتاهی و اغماض کرد.
** ما در ایران حزب نداریم، بلکه جریان سیاسی داریم و این جریانات معمولا فاقد نظریه هستند و بیشتر دربردارنده رویکردند.

** امروز بحث سیاست خارجی مهم است، لذا سیاست خارجی محور اصلی می شود فردا ممکن است یارانه، نان، سوخت و بنزین محور باشند.
** ما دیگر نمی‌توانیم بدون توجه به جهان سیاست گذاری کنیم و انتظار داشته باشیم که دولت کارآمدی داشته باشیم. جهان بر ما تأثیر می گذارد. مردم تمام دنیا را می‌بینند و تصاویر روشنی از محیط جهانی دارند، الگوبرداری می‌کنند و تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

 

سخنان محمدعلی ابطحی درباره انتخابات
خبرگزاری ایلنا گفت‌وگویی را با محمدعلی ابطحی فعال سیاسی اصلاح‌طلب منتشر کرد که ابطحی در آن درباره انتخابات می‌گوید:

**سونامی ثبت‌نام، معادلات انتخابات را بهم ریخته است.
** مستقل آمدن آیت الله رییسی، نشان‌گر صحنه آرایی جدید اصولگرایان است.
** عدم مشارکت، رقیب اصلی کاندیداهای اصلاح طلب و اصولگراست.

 

رسانه‌های اصولگرا
جوان: عیار تایید صلاحیت‌ها قانون است نه گرایش

روزنامه جوان در گزارشی با عنوان عیار تأییدصلاحیت‌ها قانون است نه گرایش سیاسی، به نقل از سیامک ره‌پیک دبیر شورای نگهبان درباره روند تایید صلاحیت‌ها نوشت:
** شورای نگهبان صرفاً داوطلبانی را که شرایط و وضعیت آن‌ها منطبق با قانون باشد، تأیید صلاحیت می‌کند و اصلاً چیزی به عنوان تعداد یا تقسیم‌بندی بر اساس گرایش‌های سیاسی مطرح نیست.
** بعد از اتمام مرحله ثبت‌نام، طبق روال قانونی برای هر داوطلبی که از نظر قانونی ثبت‌نام آن‌ها صحیح بوده، پرونده‌ای تشکیل و گزارش‌های متنوعی از دستگاه‌ها و مراجع مختلف نسبت به هر یک از داوطلبان تحصیل می‌شود.
** اعضای شورای نگهبان این پرونده‌ها را بررسی می‌کنند و با شرایط قانونی تطبیق می‌دهند و اگر شرایط واقعی هر داوطلبی با شرایط قانونی منطبق باشد، شورای نگهبان صلاحیت او را احراز خواهد کرد، در غیر این صورت طبیعتاً صلاحیت او احراز نخواهد شد.

 

ادعای کیهان: ۴۰ نفر؛ حائز شرایط اولیه انتخاب
روزنامه کیهان در گزارشی از آغاز بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان خبر داد و نوشت:

** امر بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان دیروز آغاز شد.
** ۴۰ نفر حائز شرایط اولیه هستند.

 

انتخابات و گرانی
روزنامه سیاست روز در یادداشتی با عنوان انتخابات و گرانی‌های تامل‌برانگیز نوشت:

** به زمان انتخابات ریاست جمهوری نزدیک می‌شویم، یک ماه تا ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ باقی مانده است و هنوز تنور انتخابات داغ نشده، دلیل آن چیست؟
** روشن است که شرایط اقتصادی به مشارکت مردم مرتبط است، این مساله را حتی شخصیت‌های سیاسی در هر دو جناح گفته‌اند. حال سوال آن است که مسبب چنین وضعیتی که در جامعه حاکم است کیست؟
** قدرمسلم وجود یک ثبات اقتصادی در کشور بر افکار عمومی هر جامعه‌ای تأثیر مثبت می‌گذارد و آنها را پر انگیزه‌تر از گذشته برای مشارکت در فرآیندهای سیاسی و اجتماعی به میدان می‌آورد.
** در حالی باید شرایط اقتصادی به گونه‌ای پیش برود که نه‌تنها قیمت‌ها افزایش نیابد، بلکه کاهش هم پیدا کند.

 

صلاحیت‌ها در فاز گمانه‌زنی
روزنامه خراسان در مطلبی با عنوان صلاحیت‌ها در فاز گمانه‌زنی نوشت:

** روز گذشته در حالی نخستین نشست شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت ثبت نام کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد که خبرهای ضد ونقیضی از وضعیت تعیین صلاحیت ها به گوش می رسد.
** برخی لیستی از تاییدی ها می دهند و برخی مدعی رد صلاحیت شخصیت های معروفی مثل محسن رضایی شده‌اند که سابقه تایید در سه دوره  را داشته است. با این حال سخنگوی شورای نگهبان ضمن تکذیب همه این خبرها، تاکید کرد که هنوز تا رسیدن به نتیجه نهایی زمان هست و چیزی نهایی نشده است.

 

علی نیکزاد و ریاست ستاد مردمی رییسی
خبرگزاری فارس در خبری از انتصاب «علی نیکزاد» به عنوان رییس شورای هماهنگی ستادهای مردمی آیت الله رییسی در انتخابات نوشت و افزود:

** علی نیکزاد رییس شورای هماهنگی ستادهای مردمی آیت الله سید ابراهیم رییسی نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شد.
** این شورا ترکیبی از مسوولان بخش‌های مختلف سازماندهی مردمی از قبیل اقشار، اصناف و استان ها است که راهبری مرکزی ستادهای مردمی آیت الله رییسی را بر عهده دارد.

 

کاندیدای پوششی ماحصل مناظرات تلویزیونی
خبرگزاری دانشجو در گزارشی، شکل‌گیری پدیده «کاندیدای پوششی» را نتیجه مناظره‌های تلویزیونی دانست و نوشت:

** «کاندیدای پوششی» لفظی که حضورش در ادبیات سیاسی را مدیون اشتباهات مناظراتی در صداوسیماست؛ پدیده‌ای است که با جمعی شدن فضای مناظرات و خارج شدن از مدل استاندارد مناظره به فضای انتخابات ایران پا گذاشته است.
** شنیده‌ها نیز حاکی از آن است که مناظرات انتخاباتی قرار است به همان شیوهٔ مناظرات ۹۲ و ۹۶ برگزار شود؛ مدلی که اگرچه توانست از به حاشیه رفتن مناظرات و جدل های دو به دو کاندیداها جلوگیری کند اما خود آغازگر پدیدهٔ مخرب و نوظهور «کاندیدای پوششی» شد.

 

اظهارات مهدی چمران درباره کاندیداتوری برخی افراد و جریان‌ها
تارنمای جهان نیوز به نقل از مهدی چمران نایب رییس شورای ائتلاف در گفت‌وگو با این رسانه درباره ثبت نام چهره‌های مشهور سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری نوشت:

** به نظر می‌رسد، اصلاح طلبان هر که را داشتند به خصوص از جریان دولت برای ثبت نام فرستادند. این سوال مردم است که این افراد چه می‌خواهند به مردم بگویند؟ نتیجه کارهایی که در این چند سال گذشته انجام شد، مشکلات فراوان امروز، نابسامانی و نابهنجارهای اقتصادی است.
** درباره حضور آقای جهانگیری نیاز به صحبت نیست و اظهر من الشمس است. وعده هایی که ایشان دادند، همه عکسش اتفاق افتاد.

ارسال نظر به عنوان مهمان

پیوست ها

0

نظرات

  • اولین نظر را شما بدهید